duminică, 1 iulie 2012

Minciuna

Da, eu deseori mint... Din păcate... Dar voi? De câte ori pe zi sunteți nevoit să mințiți? Și de ce? De câte ori o faceți intenționat și de câte automatizat?

La toate aceste întrebări mulți din noi iar vor minți...

Înainte de a începe să scriu această postare încercam să formulez în minte o definiție a minciunii, ce este minciuna? Și nu a fost greu să scriu pe Google ''minciuna'' și să găsesc răspunsul pe Wikipedia.
Нравится
Minciuna este o afirmație care este contrazisă de către experiență, observație sau bun simț, care este oferită de mincinos în mod premeditat sau spontan prin contorsionarea totală sau parțială a
faptelor și a adevărului sau prin argumentarea selectivă, dar aparent semnificativă, a faptelor. De regulă, minciuna se consideră o acțiune intențională de declarare a unei stari modale necomfirmabile sau imediat (ori ușor) confirmabilă, pentru a produce confuzie, a oferi false speranțe, a determina o anume acțiune sau a crea o anume stare intelectivă, socială ori afectivă care servește într-un fel sau altul mincinosului. Deși minciunile premeditate sunt cele care sunt considerate a fi mult mai devastatoare și de neiertat, se pot totuși identifica și minciuni spontane, nepremeditate, posibil determinate de lipsa de informare, de înțelegere corectă și/sau de interpretarea greșită a informațiilor existente sau accesibile la un moment dat.
Privit dintr-o anumită perspectivă, se poate afirma că minciuna caracterizează personalitatea iar adevărul realitatea, în sensul că personalitatea poate produce afirmații confirmabile sau infirmabile cu privire la realitate, dar reflectarea realității în individ, care este un adevar, este o distinctă transpunere a unei cantității purtătoare de informații care se metamorfozează "realitate" cu o structură și fenomenalitate distinctă.
Copy - Paste și voila!
E clar, minciuna este pretutindeni, ne însoțește peste tot, ne ajută, ne dă speranțe, ne motivează, ne bucură etc.
Iar minciuna descoperită ne jignește, ne supără, ne dezamăgește, ne face mai neîncrezători în oameni.


Minciuna e un fenomen dublu după părerea mea, adică ne poate ajuta să ne descurcăm într-o situație neplăcută, ne poate aduce bani, dar de obicei când cei mințiți de noi descoperă adevărul, pierderile din partea noastră pot întrece orice câștig precedent. Oamenii pierd încrederea în noi. Și nu e strașnic dacă aceștia nu înseamnă prea mult pentru noi, e mai rău atunci când îi mințim pe cei pe care îi iubim. Să pierzi încrederea omului drag e ceva foarte dureros, și asta se simte atunci când se încep certurile, scenele de gelozie, sau și mai rău când singuri suntem mințiți ca răspuns minciunei noastre.

O lume fără minciună nu mi-o pot închipui. Ca de exemplu filmul ''The invention of lying'' în care oamenii trăiesc într-o lume fără minciuni. Dar din păcate în acest film este un mare minus - adevărul poate fi și plăcut, nu doar brutal și urât. Dacă ați privit sau veți privi filmul veți înțelege despre ce scriu aici.

O modalitate de a mea de a evita să mint este să răspund la o întrebare pe care mi-o pun mie însumi: Ce se va întâmpla ireparabil dacă voi spune adevărul? Și asta lucrează! Să știți! Oamenii au mai multă încredere în mine după aceasta, mai ales când își dau seama ca ar fi mințit singuri dacă ar fi fost în locul meu. A obținut multe în așa fel, ceva mai mult decât bunuri materiale asta este -  Încrederea!

Deci încercați, experimentați, și veți înțelege că adevărul ne face mai liberi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu despre ce gandesti?